torstai 20. syyskuuta 2018

Rv 28+0

Viime tekstistä ei olekkaan kuin tasan 4 viikkoa ja olen tässä välissä vieraillut taas 8pv sairaalassa.

Rv 24+6 illalla alkoi yhtäkkiä supistaa hyvin kipeästi. Päätin ottaa 1g panadolin ja koittaa käydä nukkumaan jospa tilanne rauhoittuisi ihan levolla ja lääkkeellä. Ajattelin seurata oloa tunnin ajan ja jos kivut ei helpota, soitan ja lähen käymään synnärillä. Supistukset rauhoittuivat hieman ja sain nukuttua muutaman tunnin... Seuraavana aamuna mulla oli jo aijemmin sovittu neuvolakäynti. Kerroin sielä supistuksista ja sain lähetteen synnytyspäivystykseen tutkimuksiin. Todettiin että kohdunkaula oli lyhentynyt 2,8cm - 2cm:iin ja vauvan pää oli todella alhaalla. Myös pientä kohdun sisäsuun avautumista näkyi.

Pääsin osastolle lepohoitoon ja supistuksen estolääkitykseen. Sain varmuuden vuoksi myös kortisonipiikit, jolla kypsytetään vauvan keuhkoja. Uhkana oli, että vauva lähtee syntymään ennen aikojaan. Jos kohdunkaula olisi lyhentynyt vielä millinkin tai supistukset eivät olisi laantuneet niin olisivat lähettäneet herkästi Tampereelle tarkkailuun. Pystyvät sielä paremmin hoitamaan hyvin pieniä keskosia jos tämä lähtisi nyt syntymään. Onneksi estolääkitys ja lepo auttoi kuitenkin pahimpiin supistuksiin... Mutta kokonaan supistukset eivät ole missään vaiheessa kuitenkaan loppuneet vaan maksimi lääkityksestä huolimatta niitä tuli noin 5-10 päivässä. Osa kipeitä ja osa kivuttomia. Sänkyä kallistettiin niin, että makasin hieman pää alaspäin, jolloin saatiin painetta kohdunsuulta lievennettyä. Sain tukihoidoksi myös lugesteron kapselit, jolla pyrittiin vahvistamaan kohdunkaulaa.

Puolen viikon lepäilyn jälkeen tilanne oli taas parempi. Ultrassa nähtiin kohdunkaulan kasvaneen 2,5cm:iin ja koska edelleen tuntuvat supistukset eivät olleet lyhentäneet kaulaa niin sain alkaa liikkumaan varovaisesti osastolla vointia tarkkaillen. Koska vointi pysyi suht hyvänä muutamista supistuksista huolimatta, alettiin purkaa estolääkitystä pois. Tilanne pysyi edelleen hyvänä ja seuraavassa kontrollissa kohdunkaula oli kasvanut liki 3cm:iin. Pääsin kotiin. Jatkoin lugesteron tukihoitoa vielä viikon ajan kotona, seuraavaan kontrolliin saakka.

Rv 27+0 Oli aika äitipolille kontrolliin. Kohdunkaula kasvanut 3,5cm:iin joka on kyllä aivan uskomattoman hyvä mitta mun tilanteessa! Vauva voi hyvin, painoarvio oli 970g. Hieman kuulemma keskikäyrän alapuolella mutta ei mitenkään huolestuttavasti. Siroa tyttöä meille onkin jo monesti lupailtu. 😊💝

Nyt tänään Rv 28+0.  Vointi pysynyt ihan hyvänä, liitoskivut alkaneet aina vaan enempi vaivaamaan... kipu/särky on ajoittain jo melko voimakastakin. Kävely on suht haastavaa, erityisesti tuon häpyliitoskivun vuoksi... 😬 Ajoittain supistelee mutta se nyt jo saattaa kuuluakkin asiaan. Supistukset ei ole säännöllisiä eikä niitä kovin paljoa päivässä tule, joten voin varmaan olla huoletta.

Ainoa asia, joka minua on huolettanut jo oikeastaan monta viikkoa on vauvan ajoittainen liikkumattomuus... Olen maininnut asiasta usein lääkäreille, kätilöille ja neuvolassa mutta kukaan ei asiaa juuri noteeraa. Ultrissa vauva on usein liikahdellut ja hänellä kaikki ollut hyvin, joten hoitohenkilökunta ei tunnu ottavan huoltani tosissaan. Vauvalla on viikossa ehkä 2-3 päivää, jolloin hän liikkuu paljonkin lähes tauotta mutta sitten yhtäkkiä liikkeet vaimenee tai niitä ei tunnu juuri ollenkaan. Tälläset rauhoittumiset herättää tietenkin huolta, vaikka tiedänkin että hän saattaa vain olla kääntyneenä selän suuntaan tms. jolloin ei potkuja niin selkeästi tunne.

Eilen neuvolassa taas asian otin puheeksi. Sanottiin, että näillä viikoilla riittää kun päivittäin jotain liikettä tuntee. Kuulemma sitten vasta 30 viikosta eteenpäin voi vasta alkaa tuntemaan liikkeitä säännöllisesti ja paremmin kun vauva alkaa olemaan isompi ja tilaa kohdussa on vähemmän. Ensimäistä kertaa sain selkeän vastauksen huoleeni ja se rauhoitti kyllä huomattavasti. Eilen neuvolassa tehdyssä ultrassakin näkyi kuinka vauva oli perätilassa koivet pitkinä, eli ilmeisesti tilaa vielä on kun pystyy noinkin hyvin raajojaan vielä oikomaan! 😄 Noh jospa sitten muutaman viikon päästä voisin tuntea liikkeitä jo paremmin. 😇


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti